miércoles, 5 de noviembre de 2008

El Desembarc


La quarta entrada és una continuïtat de l’anterior entrada, com vaig comentar en ella. En aquesta entrada ens centrarem mes en el acte més important i significatiu de les festes de la Vila, que els diferencia de totes les altres festes de Moros i Cristians que hi ha en tota la Comunitat Valenciana. Com ja he comentar abans el meu poble es costaner, per tant te la capacitat de representar el desembar moro de la millor manera possible i apropar-se al màxim possible a l’antiguitat. Aquest acte fa uns pocs anys es va proclamar d’Interès Turístic Internacional, com altres festes patronals de diferents localitats de la nostra comunitat. El acte mes important de les festes patronal de la Vila Joiosa es celebra en la nit del dia 27 de Juliol, en aquest cas els cristians tenen el poder del castell de la ciutat i els moros venen a invadir la ciutat per a fer-se en el poder d’ella.
Sobre les 5 de la matinada d’aquest dia les 11 companyies mores abandonen els seus locals de festa per a dirigir-se tots junts amb la companyia de les bandes de musica, que fan mes curt i divertir el viatge cap al port del poble. Poc a poc van arribant les companyies al lloc de partida dels vaixells, molts dels components no embarquen, ja que tenen que ser majors d’edat i a mes no tots tenen la força de voluntat necessària.
En el port es reparteixen entrepans de pernil amb oli i sal, una botelleta d’aigua o cervesa, per a que els fester recomponguin forces per a seguir amb la nit.
Sobre les 6 de la matinada els festers mes valents embarquen en les seues corresponent barques, les quals intenten pareixes a les de l’època. Van acompanyats en tot moment amb persones especialitzades en aquest tema, per si ocorreguera alguna desgracia inesperada. Els acompanyants s’esperen a que la barca ixca del port i desprès es dirigeixen al campament moro que hi ha situat en la platja del centre.
Per altra banda, els cristians abandonen les seues penyes uns minuts mes tard, ja que ells no tenen que dirigir-se al port per que ells no embarquen. El seu trajecte es fins a la platja del centre, on es situa un esplèndid campament cristià. Aquest campament esta molt be condicionat, amb casetes de tela, torres de veles y amb parrilles per a fer carn i embotit. Els cristians passen l’estona d’espera dormint, menjant, tirant trabucs des de vora la mar, parlant amb els companys, en definitiva pesant-ho molt be. El campament moro no te res d’això i en ocasions ni esta separat amb el lloc per als turistes, cosa que dificulta molt la vicio dels l’acte.
Dintre la mar es una festa continua, cada barca amb els seus components tots de la mateixa companyia i per tant companyers indiscutible de les festes, segueix la festa. Tots canten, es riuen, blanden la barca amb molta cura de que no es pege la volta. A mes, hi ha un espectable pirotècnic dins de la mar, intentant representar la lluita de canonades entre moros i cristians. Es molt bonic veure la platja tota il·luminada amb veles i el campament cristià tot decorant com en l’època, com també veure des de la platja els vaixells acompanyats amb elements pirotècnics. Es una experiència molt bonica.
Mes o menys a les 7 de la matinada, quant comença a amaneixer el dia, els cristians s’adintren dins de l’aigua per esperar els moros, al poc de temps els moros comencen a desembarcar, no massa llunt de la vora de la mar.
Els dos bandos es troben dins de la mar, el dia amaneixent, Santa Marta apareix d’un vaixell il·luminada, veure que tot a eixit be, el Rei Cristià esperant per a donar el seu discurs, el Rei Moro dirigint-se amb una barqueta a la vora de la mar per a aconseguir el seu castell.
Dins de l’aigua s’intenta representar una batalla però sense fer mal, tots ens coneixem i els cristians vam buscant als seus amics moros que han desembarcat per a clavar-los dins de l’aigua o revocar-los per l’arena. Es molt divertit i entretingut, en eixos moments tot el mon oblida els seus problemes i es dedica a divertir-se i a disfrutar del moment que duem tant de temps esperant.
El problema ve ara, ix de l’aigua en el fred que fa, per que a pesar de ser finals de Juliol casi a les 8 del mati fa fred eixir de l’aigua tota banyada i muntar la costera interminable. Ara si que venen els valents, jajaja, els que es queden tots banyats a veure com el Rei Moro li lleva el castell al cristià. Jo no soc una d’eixes, amb els 19 anys que tinc i cap he faltat a les festes sempre he eixit mai he vist l’acte que hi ha desprès de desembarcar. Quant era petita per que en dormia i anava a casa a dormir, de mes major per que mon anàvem a la penya a fer-nos el xocolate en tonya, desprès quant encara tenia els 18 anys per que a pesar de que no desembarcarà en clavava a l’aigua i ara... desprès de pesar-me casi dos hores damunt d la barca, que arriba un moment que es dorms, passant mes fred que en hivern, tirat a l’aigua(que esta calenteta) ix d’ella i ves-te’n a veure el acte? Ho senc estic massa cansada i tinc massa fred per a vore’l jajaja així que poc puc contar-vos.

Doncs res, aquest es el acte mes conegut de les festes de la Vila. Per als vilers moros es molt important complir els 18 anys, ja que suposa que pots viure el desembar des de dins. Jo soc una d’elles, vaig complir els 18 anys dos dies abans del límit permès, ja que esta estipulat que els adolescents que compleixen 18 anys abans del dia de Llàgrimes poden embarcar.
La veritat es que hi ha moltes desil·lusions abans de muntar al vaixell, ja que molts no tenen l’edat per dies o mesos i no els deixen muntar, a pesar de que altres tenint 17 anys o menys munten, aunque ara ja no es possible per una llei i normes que han posat des de aquest any. Però jo com a bona vilera que soc, volia embarcar amb 18 anys, així tindria una recompensa al complir-los.
Vos recomane que visiteu les festes de la Vila, però sobretot que no vos perdeu el Desembarc, es un acte molt bonic que mereix la pena veure’l. Jo espere estar damunt la barca pegant xillits i pesant-ho molt be.

Fins a la pròxima.

1 comentario:

isa dijo...

Maria vaya tocho de textos!!y el color rosa que no falte!!
Un beSooTe petarda